Ilmastonkestävä Stara

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara pitää huolta yleisten alueiden puhtaanapidosta ja ylläpidosta omalla vastuualueellaan. Stara huolehtii myös saariston, merialueiden, rantojen ja luonnonsuojelualueiden puhtaanapidosta ja rakenteiden kunnossapidosta.

Tärkeimpiä ilmastonmuutoksen hillinnän toimenpiteitä sen omassa toiminnassa ovat kiinteistöjen energiaoptimoinnit, uusiutuvan dieselin käyttö, uusiutuvan sähkön osto, sähkökaluston hankinta ja vuokraus sekä sähköautojen latauspisteiden asennus tukikohtiin. Stara vastaa myös sähköautojen hankinnasta sekä sen omaan toimintaan että muulle kaupunkiorganisaatiolle. Staran kierrätys taas huolehtii kaikkien Helsingin kaupungin organisaatioiden poistokalusteiden, koneiden ja laitteiden myynnistä.

Stara ja sopeutuminen

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat ääri-ilmiöt vaikuttavat laajasti Staran tekemiseen. Merenpinnan korkeusvaihtelut, Vantaanjoen tulvat, rankkasateet, runsaslumisuus, kovat pakkaset, nopeat säänvaihtelut, myrskyt ja kuivuus ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä.

Muuttuneet sääolot aiheuttavat tuhoja rakenteille, metsätuhoja, tarvetta putkien ja viemäreiden saattolämmitykselle, lisääntynyttä hiekoitustarvetta yleisillä alueilla sekä lisääntynyttä kastelun tarvetta kevätkuivuuden vuoksi ja pitkien poutajaksojen aikana.

Tulvat ja rankkasateet vaativat myös usein suunnitelmia järeämpiä rakenteita vedenohjaukseen ja maakerrosten tukemiseen tulvien varalta.

Lue lisää Staran vastuullisuussivuilta