Kuka on ilmastonmuutoksen supersankari?

Vehreä kuva Aarteenetsijänpuistosta.
Kuva: Sasa Tkalcan/ Helsinki Marketing

Ilmasto on muuttunut ja muuttuu entistä nopeammin. Kaupungissa on enemmän tulvia ja helteitä. Onneksi on kuitenkin kasveja, ilmastonmuutoksen supersankareita, jotka auttavat meitä sopeutumaan. Mutta mistä niitä Helsingissä löytää? Kävimme kaupunkikierroksella videoimassa supersankareita.

Kasvit imevät vettä ja suojaavat kuumuudelta. Ne lisäävät myös monimuotoisuutta, parantavat ilmanlaatua ja vaimentavat melua. Vehreä kaupunki on myös viihtyisä kaupunki.

Kasvit ja kasvien kotina toimiva kaupunkivihreä ovat siis monitoiminnallisia ja tuovat meille erilaisia hyötyjä. Kun tarkkaan katsoo, kaupunkivihreää löytyy monesta paikkaa. Se voi olla lähimetsä, mutta myös istutuslaatikko kadun kulmassa. Uudemmilla alueilla kaupunkivihreää on myös viherkattojen ja sadepuutarhojen muodossa. Yleisillä ja yhteisillä kaupunkialueilla vihreää voidaan luoda mutkittelevien ojien ja kosteikkojen avulla.

Kosteikkokasvillisuus kerää sadeveden ja vähentää tulvia

Töölönlahden kupeesta löytyy kosteikkoalue, joka kerää ja puhdistaa sadevesiä Pasilasta asti ennen niiden päätymistä Töölönlahteen. Kun sadevesi kerääntyy teille ja muille koville pinnoille, se nappaa mukaansa epäpuhtauksia, jotka sieppaantuvat pois vedestä kosteikkokasvillisuuden avulla.

Kaupunkivihreän avulla sadevettä pystytään hyödyntämään sen sijaan, että se vietäisiin putkeen maan alle. Koska vettä sataa yhä enemmän, useammin ja voimakkaammin, kaupunkien sadevesiverkosto tarvitsee kasveja avukseen tulvan hallinnassa. Myös tiivistyvä kaupunkirakentaminen lisää vedelle läpäisemätöntä pintaa, mikä entisestään kuormittaa putkiverkostoa. Toisin sanoen mitä tiiviimpi kaupunki on, sen tärkeämpää on mahduttaa vihreitä supersankareita katoille, seinille, pihoille, teille – ihan kaikkialle suojaamaan tulvilta ja lämmöltä.

Sisäpihoilla taloyhtiöt voivat itse vaikuttaa vehreyteen ja sopeutumiseen lisäämällä kasveja ja veden imeytystä esimerkiksi piharemontin yhteydessä. Eikä itseviljelty salaatti tai kahvikupin nauttiminen korttelipihan pergolan varjossa mahdoton ajatus ole. Vehreitä pihoja, josta ottaa mallia siis on jo!

Yksi supersankari ylitse muiden on puu. Sen supervoima on sekä suuri jano että aurinkovarjo. Puita on kuitenkin välillä vaikea sovittaa kaupunkiympäristöön ja silloin avuksi saadaan muut pienemmät sankarit eli kasvit ja istutukset tai vaikka puoliläpäisevän pinnan välissä kasvava ruoho. Tärkeintä on, että erilaisia sankareita on joka puolella kaupunkia.

Puut vähentävät kuumuutta, haihduttavat sadevettä ja sitovat katupölyä

Kivisen kadun varrella puukuja on kaunis ja harvaan asetettu katukivi sallii läpäisevyyden. Kaupunkiympäristössä puita joudutaan välillä poistamaan ja uusimaan, mikä tulee myös tämän kadun eteen muutaman vuoden päästä. Onneksi suurin osa puista pystytään kuitenkin säilyttämään ja uusia puita istutetaan myös.

Kaupunkivihreä tarjoaa oleskelutilaa sekä ihmisille että eläimille. Esimerkiksi puistoissa viherratkaisuja voidaan hyödyntää monitavoitteisesti niin, että ne edistävät sekä ihmisten virkistystä, että esimerkiksi pölyttämistä.

Kasvit lisäävät myös monimuotoisuutta ja viihtyisyyttä

Esplanadin puistossa istutukset kukoistavat sekä ohikulkijoille, että pörriäisille. Puisto luo siis oivan levähdyspaikan kaiken näköisille tallaajille jalkojen lukumäärästä riippumatta.

Kaupungin keskustassa tilasta tosin on pulaa ja tiivis mielletään usein energiatehokkaaksi eli ilmastonmuutoksen hillinnän edistäjäksi. Asukkaiden hyvinvoinnin elinehtona kuitenkin on, että jokainen pääsee virkistäytymään ja nauttimaan luonnosta. Sitä paitsi kasvit sitovat myös hiiltä. Pidetään siis huolta siitä, että kaupunkivihreälle on Helsingissä entistä enemmän tilaa. Kasvitetaan ja kasvatetaan yhdessä supersankareita!