Vehreä pihasuunnittelu auttaa sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon

Vehreä kerrostalon sisäpiha.

Kevään koittaessa pihojen virkistyskäyttö lisääntyy. Jos taloyhtiöön on suunnitteilla energiaremontti, myös vehreään pihasuunnitteluun kannattaa sen yhteydessä panostaa. Vehreä piha lisää sekä asuinmukavuutta että ottaa huomioon muuttuneen ilmaston viivyttämällä sadevesiä ja tarjoamalla varjoa helteillä. Viihtyisä piha nostaa myös asunnon arvoa.

Ilmaston muuttuessa myös taloyhtiöt joutuvat kohtaamaan uusien olosuhteiden tuomia haasteita. Rankkasateet ja helleaallot ovat lisääntyneet ja talvilämpötilat nousseet. Jos taloyhtiön piha on asfaltoitu tai muulla tavoin päällystetty, riski sadevesien lammikoitumiselle ja tulvimiselle kasvaa. Tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla myös todennäköisyys lämpösaarekkeiden syntyyn lisääntyy.

Luontopohjaisilla ratkaisuilla voidaan vastata edellä mainittuihin haasteisiin, sillä viherrakenteilla pystytään sekä viivyttämään vettä että viilentämään lämpötilaa. Lisäksi vehreä korttelipiha tukee monimuotoisuutta, lievittää stressiä ja vaimentaa kaupungin melua. Kun viherratkaisut suunnitellaan hyvin, ne saadaan rakennettua kustannustehokkaasti eikä niiden ylläpidostakaan koidu suuria kulueriä. Vaatimukset luontopohjaisten piharatkaisujen käytöstä kannattaakin kirjata energiaremontin yhteydessä urakka-asiakirjoihin.

Monikäyttöinen piha lisää yhteisöllisyyttä

Taloyhtiön pihasuunnittelussa on hyvä huomioida muuttuvien luonnonolosuhteiden lisäksi tietysti myös asukkaiden toiveet ja tarpeet. Lasten leikkialue, istumapaikat ja viljelylaatikot tuovat eri-ikäisiä asukkaita yhteen ja lisäävät yhteisöllisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta. Pihalle on helppo perustaa myös hyönteishotelleja ja perhosbaareja, ja tontille voi kiinnittää linnunpönttöjä. Erilaisten kasvien ja eläinkunnan lajien tutkiskelu omassa kotipihassa pitää yllä luontosuhdetta ja tuo rauhaa tiiviisti rakennetun kaupungin keskelle. Marjapensaiden ja yrttien antia on kätevä hyödyntää, ja viherkatto voi tuoda lisää oleskelutilaa taloon. Viherseinät kaunistavat ympäristöä ja suojaavat kuumuudelta.

Havainnekuva kerrostalopihasta ennen ja jälkeen viherremontin.

Parhaimmillaan pihasuunnittelu vastaakin sekä asukastarpeisiin että muuttuvaan ilmastoon. Kun korttelipihan vehreyttämisessä hyödynnetään luontopohjaisia ratkaisuja, kustannuksetkin pysyvät maltillisina niin rakentamisen kuin pihojen ylläpidon suhteen. Samalla yhteiset pihatalkoot ovat monelle mieluisaa puuhaa ja ulkoilua etenkin kevään koittaessa.

Lisätietoja:

Helsingin kaupungin ja Rambollin infopaketti korttelipihojen vehreyttämisestä (pdf)
Ilmainen energianeuvonta taloyhtiöille
Opas korttelipihojen perustamiseksi
Helsinki sopeutuu