Canemure – Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia

Canemure-hankkeessa toteutettiin Suomen kansallista ilmastopolitiikkaa. Hankkeen tavoitteina oli edistää älykästä ja vähähiilistä liikkumista, lisätä hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa ja parantaa rakennusten energiatehokkuutta. Lisäksi hankkeessa tuettiin prosesseja, joilla luodaan kestävää kaupunkirakennetta sekä edellytyksiä vähähiiliselle tuotannolle ja kulutukselle. Hankkeessa edistettiin myös maa- ja metsätalouden siirtymistä vähäpäästöisiin maaperän hoitomenetelmiin erityisesti turvemailla.

Hanke vei käytäntöön erityisesti energia- ja ilmastostrategian (EIS) sekä keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjauksia. Hankkeessa toteutettiin käytännön ilmastotoimia, edistettiin alueellista ilmastotyötä sekä tuettiin edelläkävijäkuntaverkostoja ja käytännön toimia asiantuntijoiden avulla.

Helsingin osahanke: vähähiiliset ja kestävät julkiset hankinnat

Helsingin osahankkeen tavoitteena oli löytää keinoja hillitä ilmastonmuutosta hankintojen kautta. Hankkeen myötä hankintojen kestävyys ja vähähiilisyys pyrittiin saamaan kilpailutuksessa keskeisesti vaikuttaviksi tekijöiksi.

Helsingin osahankkeeseen valittiin useita pilotoitavia hankintaesimerkkejä, joiden hankintaprosessissa pyrittiin huomioimaan vähähiilisyys ja ympäristönäkökohdat mahdollisimman hyvin. Lisäksi selvitettiin, miten hiilijalanjäljen laskentaa voitaisiin soveltaa eri hankintaryhmissä ja millaisia kriteerejä hiilijalanjäljelle voitaisiin muodostaa.

Hankkeella edistettiin Helsingin tavoitetta saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2030 mennessä.

Canemure – Towards Carbon Neutral Municipalities and Regions

Toimintavuodet
11/2018 – 10/2024

Vastuuhenkilö
Projektikoordinaattori
Hanna-Mari Juvonen
etunimi.sukunimi@hel.fi
09 310 52281

Rahoittajat EU:n LIFE-ohjelma, ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Energiavirasto, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Pirkanmaan ELY-keskus, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi

Toimenpiteet

  1. Helsingin kaupungin hankintojen hiilijalanjälki arvioidaan Suomen ympäristökeskuksen kehittämän laskentamallin avulla.
  2. Ilmastovaikutuksiltaan merkittävimmistä hankintaryhmistä valitaan pilottikohteet kaupungin hankinta-aikataulua seuraten.
  3. Selvitetään, miten hiilijalanjälki on mahdollista ottaa huomioon pilottihankinnassa. Pilottihankinnoissa huomioidaan myös muut ympäristönäkökulmat niin kattavasti kuin mahdollista. Myös sosiaalisen vastuun näkökulmat huomioidaan.
  4. Aktiivinen markkinavuoropuhelu sekä yhteistyö yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden kuntien ja kaupunkien kanssa on avainasemassa onnistuneiden hankintapilottien taustalla.
  5. Pilottikohteiden hankintaprosessit dokumentoidaan huolellisesti tulosten arviointia ja tiedon jakamista varten. Toteutuneiden hankintojen vaikuttavuutta arvioidaan muun muassa tavoitteiden saavuttamisen ja päästövähennysten näkökulmasta.
  6. Hyviä käytäntöjä jaetaan aktiivisesti ja hankkijoiden osaamista kehitetään tarjoamalla ohjeistuksia, työkaluja ja hankintakoulutuksia. Tavoitteena on, että vastaavanlaisia hankintoja toteutetaan myös muissa Suomen kaupungeissa osahankkeen innoittamana.
Mustikkamaa, Isoisän silta etualalla

Toteutus

Helsingin osahanketta vedettiin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluissa, mutta hanke toteutettiin kiinteässä yhteistyössä koko kaupunkiorganisaation kanssa. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa (2018-2021) etsittiin toimialoilta ja liikelaitoksista pilottihankintoja, jotka toteutettiin hankkeen aikana huomioiden hiilijalanjäljen ja muut ympäristönäkökohdat. Tavoitteenamme oli kehittää erityisesti hiilijalanjäljen huomioivia hankintakriteerejä ja pilotoida hiilijalanjälkilaskentaa.

Hankkeessa olivat mukana seuraavat pilottihankinnat:

puukerrostalojen SR-urakka,
maito- ja lihatuotteiden kilpailutukset,
ravintolapalvelun kilpailutus,
ruokapalvelun kilpailutus,
peruskorjauskohde,
uudelleenpäällystysurakat,
katu-ja vesihuollon suunnittelu sekä
työvaatteiden kilpailutus.

Uusia hankintapilotteja tarkasteltiin pilotointivaiheen päättymiseen (lokakuu 2021) asti.

Onnistuneiden hankintojen taustalla avainasemassa ovat aktiivinen markkinavuoropuhelu sekä yhteistyö yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden kuntien ja kaupunkien kanssa.

Hankkeen toisessa vaiheessa (2021-2024) toteutuneiden hankintojen vaikuttavuutta arvioitiin erityisesti päästövähennysten ja taloudellisten vaikutusten näkökulmasta. Lisäksi panostettiin opittujen hyvien käytäntöjen jakamiseen sekä hankkijoiden osaamisen kehittämiseen tarjoamalla ohjeistuksia, työkaluja ja hankintakoulutuksia. Tavoitteena oli, että vastaavanlaisia hankintoja toteutettaisiin myös muissa Suomen kaupungeissa hankkeen innoittamana.

Hämeentien peruskorjaus suunniteltiin ilmastoviisaasti

Tutustu hankkeen case-hankintaan. Lisätietoa löydät pilottihankintojen case-kuvauksista (kts. yllä).

Vastuut ja lisätietoja

Osahankkeen toteutuksesta Helsingin kaupungilla vastaa projektikoordinaattori Hanna-Mari Juvonen (09 310 52281, etunimi.sukunimi@hel.fi). Hankkeen päätoteuttaja on Suomen ympäristökeskus SYKE, missä hankkeen toteutuksesta vastaa hankevetäjä, erikoistutkija Laura Saikku (0400 148 771, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi).

Tämän hankesivuston tuottamiseen on saatu rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tämän sivun sisältö edustaa ainoastaan CANEMURE-hankkeen näkemyksiä ja EASME/EU:n komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.


Hankkeen kotisivut

Hankkeen ajankohtaiset kuulumiset