Canemure – Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia
Canemure-hankkeessa toteutettiin Suomen kansallista ilmastopolitiikkaa. Hankkeen tavoitteina oli edistää älykästä ja vähähiilistä liikkumista, lisätä hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa ja parantaa rakennusten energiatehokkuutta. Lisäksi hankkeessa tuettiin prosesseja, joilla luodaan kestävää kaupunkirakennetta sekä edellytyksiä vähähiiliselle tuotannolle ja kulutukselle. Hankkeessa edistettiin myös maa- ja metsätalouden siirtymistä vähäpäästöisiin maaperän hoitomenetelmiin erityisesti turvemailla.
Hanke vei käytäntöön erityisesti energia- ja ilmastostrategian (EIS) sekä keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjauksia. Hankkeessa toteutettiin käytännön ilmastotoimia, edistettiin alueellista ilmastotyötä sekä tuettiin edelläkävijäkuntaverkostoja ja käytännön toimia asiantuntijoiden avulla.
Helsingin osahanke: vähähiiliset ja kestävät julkiset hankinnat
Helsingin osahankkeen tavoitteena oli löytää keinoja hillitä ilmastonmuutosta hankintojen kautta. Hankkeen myötä hankintojen kestävyys ja vähähiilisyys pyrittiin saamaan kilpailutuksessa keskeisesti vaikuttaviksi tekijöiksi.
Helsingin osahankkeeseen valittiin useita pilotoitavia hankintaesimerkkejä, joiden hankintaprosessissa pyrittiin huomioimaan vähähiilisyys ja ympäristönäkökohdat mahdollisimman hyvin. Lisäksi selvitettiin, miten hiilijalanjäljen laskentaa voitaisiin soveltaa eri hankintaryhmissä ja millaisia kriteerejä hiilijalanjäljelle voitaisiin muodostaa.
Hankkeella edistettiin Helsingin tavoitetta saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2030 mennessä.
Canemure – Towards Carbon Neutral Municipalities and Regions
Toimintavuodet
11/2018 – 10/2024
Vastuuhenkilö
Tiimipäällikkö
Markus Lukin
etunimi.sukunimi@hel.fi
09 310 31606
Rahoittajat EU:n LIFE-ohjelma, ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Energiavirasto, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Pirkanmaan ELY-keskus, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi
Verkkokurssi: Vähähiiliset julkiset hankinnat. Verkkokurssin avulla opit edistämään vähähiilisiä ratkaisuja julkisissa hankinnoissa. Kurssiin kuuluu johdanto ja viisi moduulia, joiden suorittamiseen kuluu noin 60 minuuttia. Mikäli linkki ei aukea, kurssin pääsee tekemään myös Avointen oppimateriaalien kirjastossa (sivun auettua valitse “Avaa oppimateriaali uuteen välilehteen”).
- Liha ja lihavalmisteet (pdf)
- Maito ja maitovalmisteet (pdf)
- Asetelmakadun SR-urakka (pdf)
- Hämeentien korjaussuunnittelu (Arabia) (pdf)
- Omistus- ja vuokratyövaatteet pesulapalveluineen (pdf)
- Asuinkerrostalojen peruskorjauksen suunnittelu ja kehitystyö (pdf)
- Palvelutalojen ja seniorikeskuksen ruokapalvelut (pdf)
- Helsingin kaupunkiympäristötalon ravintola- ja kahvilapalvelut (pdf)
- Vähähiilisyyden edistäminen päällystysurakoissa (pdf)
Yhteistyöraportit ja työkalut:
Kaupunkiympäristön aineistoja 2024:20
Selvitys päästöttömät työmaat green deal -vaatimusten vaikutuksista (pdf)
Ravintolan hiilijalanjälkilaskuri
- Esitys: Ruoan hiilijalanjäljen laskenta – Case: Ravintola Merta (pdf)
- Raportti: Ruoan hiilijalanjäljen laskenta – Case Ravintola Merta (pdf)
- Ravintolan hiilijalanjälkilaskuri (xlsx)
Kaupunkiympäristön aineistoja 2021:6: Työvaatehankinnan elinkaarivaikutukset – Ilmastovaikutukset, vedenkulutus ja kustannukset (pdf)
Asuinkerrostalon peruskorjauksen suunnittelu ja kehitystyö -purkukartoitustaulukko (Excel)
Kaupunkiympäristön aineistoja 2020:31: Peruskorjaushankkeen energiaoptimointi ja elinkaaren hiilijalanjälkilaskenta (pdf)
Kaupunkiympäristön aineistoja 2020:30: Hämeentien CO2-päästölaskenta ja ilmastoviisaat tarkastelut (pdf)
Kaupunkiympäristön julkaisuja 2020:27: Infrastruktuurirakentamisessa käytettävien muovilaatujen korvaaminen kierrätettävyydeltään ja hiilijalanjäljeltään paremmilla valinnoilla (pdf)
Muut:
Keinokas-esimerkki: Pääkaupunkiseudun Kestävät kala- ja kasvisruuat maistumaan! –markkinatyöpaja 8.12.2020
WEBINAARI: Kestävää kouluruokaa – ympäristövastuulliset ruokapalvelut kunnissa 2.6.2021.
Asiantuntijapuheenvuorot:
- Luonto lautasella – ruuan ympäristövaikutukset (pdf) – Stella Höynälänmaa, WWF Suomi
- Askeleet kestävään ja terveelliseen ruokavalioon lapsilla ja nuorilla (pdf) – Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
- Yhtenäinen ympäristöjalanjälkimenetelmä kehitteillä elintarvikkeille (pdf) – Juha-Matti Katajajuuri, Luonnonvarakeskus
Kuntien ja kaupunkien ratkaisut:
- Ilmastoystävällistä kouluruokaa KIVASTI (pdf) – Tiina Kuusipalo, Ekokumppanit
- Miten kunta on hyötynyt kehittämishankkeesta? (pdf) – Ilja Saralahti, Muuramen kunta
- Ilmastokestävän ruokalistan kehitys (pdf) – Sirpa Jalovaara ja Katja Peränen, Helsingin kaupunki
- Toiminnasta tietoa, tiedosta toimintaa (pdf) – Noora Ilola, Vantaan kaupunki
Toimenpiteet
- Helsingin kaupungin hankintojen hiilijalanjälki arvioidaan Suomen ympäristökeskuksen kehittämän laskentamallin avulla.
- Ilmastovaikutuksiltaan merkittävimmistä hankintaryhmistä valitaan pilottikohteet kaupungin hankinta-aikataulua seuraten.
- Selvitetään, miten hiilijalanjälki on mahdollista ottaa huomioon pilottihankinnassa. Pilottihankinnoissa huomioidaan myös muut ympäristönäkökulmat niin kattavasti kuin mahdollista. Myös sosiaalisen vastuun näkökulmat huomioidaan.
- Aktiivinen markkinavuoropuhelu sekä yhteistyö yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden kuntien ja kaupunkien kanssa on avainasemassa onnistuneiden hankintapilottien taustalla.
- Pilottikohteiden hankintaprosessit dokumentoidaan huolellisesti tulosten arviointia ja tiedon jakamista varten. Toteutuneiden hankintojen vaikuttavuutta arvioidaan muun muassa tavoitteiden saavuttamisen ja päästövähennysten näkökulmasta.
- Hyviä käytäntöjä jaetaan aktiivisesti ja hankkijoiden osaamista kehitetään tarjoamalla ohjeistuksia, työkaluja ja hankintakoulutuksia. Tavoitteena on, että vastaavanlaisia hankintoja toteutetaan myös muissa Suomen kaupungeissa osahankkeen innoittamana.
Hämeentien peruskorjaus suunniteltiin ilmastoviisaasti
Tutustu hankkeen case-hankintaan. Lisätietoa löydät pilottihankintojen case-kuvauksista (kts. yllä).
Vastuut ja lisätietoja
Osahankkeen toteutuksesta Helsingin kaupungilla vastaa tiimipäällikkö Markus Lukin (09 310 31606, etunimi.sukunimi@hel.fi). Hankkeen päätoteuttaja on Suomen ympäristökeskus SYKE, missä hankkeen toteutuksesta vastaa hankevetäjä, erikoistutkija Laura Saikku (0400 148 771, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi).
Tämän hankesivuston tuottamiseen on saatu rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tämän sivun sisältö edustaa ainoastaan CANEMURE-hankkeen näkemyksiä ja EASME/EU:n komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.
Hankkeen kotisivut
Hankkeen ajankohtaiset kuulumiset
Tweets in English