Stärkande av grönstrukturer
Gröneffektivitet på tomterna
Den tomtspecifika grönkoefficienten är ett verktyg för detaljplaneringen och planeringen av gårdar, som säkerställer gröneffektiviteten på enskilda höghustomter. Sedan 2020 har det funnits ett krav på att grönkoefficienten i regel ska användas i alla nya detaljplaner. Det innebär att planer för gårdar som utarbetas i samband med byggande som baserar sig på detaljplanerna ska uppnå målnivån för grönkoefficienten, för att bygglov ska kunna sökas. Man uppnår målnivån genom att lägga till tillräckligt med olika grönstrukturer i planen för gården. Den tomtspecifika grönkoefficienten uppdateras för närvarande för att i första hand styra grönstrukturer för anpassning till klimatförändringen och stödjande av mångfalden.
Byggnadsordning
Den nya byggnadsordningen som godkändes i maj 2023 innehåller en skrivning om att målnivån för den tomtspecifika grönkoefficienten ska uppnås i allt tomtbyggande (förutom i områden för rad- och egnahemshus). Det här innebär att målnivån för grönkoefficienten ska uppnås i planerna för gårdarna även vid byggande som sker enligt tidigare godkända detaljplaner, även om detta inte anges i detaljplanen. Den här bestämmelsen säkerställer att allt tomtbyggande enligt detaljplanerna uppnår målnivån för grönkoefficienten och den gröneffektivitet som den förutsätter.
Användningen av vissa parkeringsrutor ändras
I Kampen, Berghäll, Åshöjden och Vallgård görs sammanlagt 17 parkeringsrutor om till planteringar för träd, buskar och perenner. Arbetet slutfördes hösten 2023.